Τα κάστρα της Λήμνου

Κάστρο Μυρινας Λήμνου
Το κάστρο Μυρινας Λήμνου

Τα κάστρα και οι βίγλες της Λήμνου είναι επίσης σημαντικά στοιχεία του δομημένου περιβάλλοντος. Απ' τις δεκάδες στρατιωτικές κατασκευές της φραγκοκρατίας έχει παραμείνει σε πάρα πολύ καλή κατάσταση το κάστρο της Μύρινας.

Άλλωστε τη Μύρινα οι ντόπιοι την λένε ενίοτε και Κάστρο- το όνομα Κάστρο, επίσημα αντικαταστάθηκε μόλις τη δεκαετία του ‘50.

Ένας ταξιδιώτης θα έρθει πολύ συχνά καταπρόσωπο με τα στοιχεία της παρουσίας των Φράγκων στο νησί. Κάστρα, αλλά σε πιο κακή κατάσταση, θα βρει κανείς επίσης στο Μούδρο και στον Κότσινα.

 

 • ανεμόμυλοι, Κοντιά, Λήμνος

  Οι ανεμόμυλοι

  Από τα πολλά αρχιτεκτονικά στολίδια της Λήμνου, οι ανεμόμυλοι κατέχουν εξέχουσα θέση. Οι Φράγκοι εγκατέστησαν για πρώτη φορά ανεμόμυλους στον Ελλαδικό χώρο το 1204, και φυσικά η πρώτη επιλογή λόγω των ισχυρών ανέμων της, ήταν η Λήμνος.
  περισσότερα
 • Οι μάντρες της Λήμνου

  Οι μάντρες της Λήμνου

  Ειδική μνεία αξίζουν οι περίφημες πετρόχτιστες και στεγασμένες μάντρες που είναι -στην πλειονότητά τους- μεγάλα αγροτοκτηνοτροφικά συγκροτήματα. Διασκορπισμένες σ’ ολόκληρο το νησί, έχουν προσανατολισμό τέτοιο, ώστε να προστατεύουν από το δυνατό βοριά και να εξυπηρετούν συγκεκριμένες ανάγκες
  περισσότερα
 • Εκκλησίες της Λήμνου

  Οι εκκλησίες της Λήμνου

  Οι καταπληκτικές πετρόχτιστες εκκλησίες, έργα μεγάλων μαστόρων και πετροπελεκάνων της Λήμνου του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα, κυριολεκτικά κοσμούν κάθε χωριό. Ιδιαίτερου κάλλους δε είναι και τα πετρόχτιστα πυργοειδή καμπαναριά που σε κάποιους απ' τους ναούς ακόμη χρησιμοποιούνται.
  περισσότερα