Σπάνια οικοσυστήματα

Τοπία Λήμνου
Τοπία Λήμνου

Ο τόπος, εκτός των άλλων, κρύβει και μια μεγάλη ποικιλία από ανεκτίμητα και σπάνια οικοσυστήματα. Τα ηφαιστειακά τοπία της, οι γεμάτοι με αποδημητικά πουλιά υδροβιότοποι, η φυσική Αλυκή, οι περίφημες «αμμοθίνες», τα πλούσια ενδημικά είδη φυτών, ένα σπάνιο υπολειπόμενο δάσος βελανιδιών, απέραντα βοσκοτόπια, ακόμη και καταρράχτες, αποκαλύπτουν εκλεκτή ομορφιά και μοναδικότητα.

Υδροβιότοποι: πόλος έλξης για εναλλακτικό τουρισμό

Τα τελευταία χρόνια, επιστήμονες της περιβαλλοντολογικής οργάνωσης WWF HELLAS (Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση) με έκπληξη κατέγραψαν στη Λήμνο όχι μόνο τους μεγαλύτερους σε έκταση υδροβιότοπους της Μεσογείου, αλλά και τους καλύτερα διατηρημένους.

Δεκατρείς καταγεγραμμένοι υδροβιότοποι καλύπτουν το 2,62% των εδαφών της και την κατατάσσουν στους σημαντικότερους και μεγαλύτερους σε μεσογειακό επίπεδο. Η ύπαρξή τους, έχει μεγάλη σημασία για τη διατήρηση και την ποικιλία της άγριας ζωής στο Αιγαίο. Τα τελευταία χρόνια οι υδροβιότοποι προσελκύουν πλήθος ατόμων που ασχολείται συστηματικά με την παρατήρηση πουλιών (bird watching).

 

 • Οι Αμμοθίνες στο Γομάτι

  Οι Αμμοθίνες στο Γομάτι

  Στα βόρεια του νησιού θα συναντήσεις μια πραγματική έκπληξη. Κοντά στο χωριό Κατάλακκος και λίγο μακρύτερα από την παραλία Γομάτι, σ' ένα μέρος που δε φαίνεται να δικαιολογεί την ύπαρξή τους, απλώνονται αμμοθίνες σε έκταση 70 στρεμμάτων περίπου.
  περισσότερα
 • Χλωρίδα, Πανίδα, Λήμνος

  Χλωρίδα - Πανίδα

  Πανίδα: Η Λήμνος φιλοξενεί μεγάλο πληθυσμό νησιώτικης πέρδικας (alectoris chukar), αγριοκούνελα, Φλαμίνγκο, Τσαλαπετινοί, οι Αετογερακίνες, τα γεράκια, τα κιρκινέζια και πολλά άλλα.
  Χλωρίδα: Σήμερα στο νησί υπάρχουν πάρα πολλές αστοιβιές (είδος ακανθώδους θάμνου), το περίφημο θυμάρι, ρίγανη και άλλα μικρά αρωματικά φυτά, αμάραντα και διάφορα είδη βάτων.
  περισσότερα
 • Απολιθωμένο Δάσος Λήμνου

  Το απολιθωμένο Δάσος Λήμνου

  Μπορεί να αγνοούσατε παντελώς ότι η Λήμνος φιλοξενεί στην αγκαλιά της ένα απολιθωμένο δάσος. Σύμφωνα με την Παλαιοντολογία, πριν από 23 έως 18 εκατομμύρια χρόνια, κάλυπταν την επιφάνειά της πυκνά δάση από φοίνικες, πεύκα και γιγαντιαίες σεκόιες, που τελικά θάφτηκαν κάτω από ηφαιστειακή λάβα.
  περισσότερα