Ρωμέικος Γιαλός

Ρωμέικος Γυαλός
Ρωμέικος Γυαλός
 • Ρωμέικος Γυαλός
 • Ρωμέικος Γυαλός

Βρίσκεται εδώ

Η συνοικία του Ρωμαίκου Γιαλού

Έχει κηρυχθεί διατηρητέα και είναι η πιο αρχοντική της Μύρινας. Τα δίπλα στο κύμα και στη σκιά του κάστρου, μεγαλοπρεπή και νεοκλασικού στυλ αρχοντόσπιτά της, φέρουν έντονο το αποικιοκρατικό στίγμα, μιας και έχουν χτιστεί, πριν από έναν αιώνα περίπου, από πλούσιους Λημνιούς, που είχαν εγκατασταθεί και διαπρέψει στην Αίγυπτο.

Εδώ, μπροστά από τα μάτια σου, περνάει μια ολόκληρη εποχή αυθεντικότητας, πλούτου και μεγαλείου. Πάρε, τώρα, το δρόμο για τη θάλασσα και άσε το αγνάντεμά της να σε χαλαρώσει  την ώρα που θα πίνεις το καφεδάκι σου στα περιποιημένα café του Γιαλού. Αν ο ορίζοντας είναι καθαρός, το βλέμμα σου θα φτάσει μέχρι τον Άθω.

Αρκετά από τα αρχοντικά του Γιαλού μετατράπηκαν σε ενοικιαζόμενα δωμάτια, ενώ πολλά αρχοντόσπιτα συντηρούνται από οικονόμους, οι οποίες περιμένουν τους κυρίους τους να έρθουν το καλοκαίρι από την Αθήνα ή το εξωτερικό, για να ξαναφωτίσουν οι πολυέλαιοι, να ανοίξουν οι σιδερένιες πόρτες και να ξαναζωντανέψει ο χώρος από την ανθρώπινη παρουσία.

Άλλα, χρόνια κλειστά, περιμένουν ίσως κάποιους καινούργιους ιδιοκτήτες, για να τα κατοικήσουν ή να τα μετατρέψουν σε ξενώνες.

Η ευρύτερη περιοχή της Μύρινας περιλαμβάνει εκτός απ' την πρωτεύουσα του νησιού και τα γραφικά χωριά Θάνος, Κάσπακα, Κορνό και Πλατύ. Άλλοι προορισμοί είναι τα ιαματικά λουτρά στα Θέρμα (μόλις 6 χιλ. ανατολικά της Μύρινας), ο λόφος του Προφήτη Ηλία με το εκκλησάκι του και την πανοραμική θέα ολόκληρου του νησιού, ο λόφος Κάκκαβος στο Θάνος και οι φανταστικές παραλίες της περιοχής.

 • Πλατύ, Λήμνος

  Πλατύ

  Με περίπου 500 κατοίκους το Πλατύ βρίσκεται στην κορυφή του όρμου που περικλείεται απ' τα ακρωτήρια Τηγάνι και Διαβάτης. Διαθέτει πανέμορφη θέα προς το Άγιο Όρος και μία εξαιρετική, αμμουδερή παραλία.
  περισσότερα
 • Κορνός, Λήμνος

  Κορνός

  Το παραδοσιακό χωριό Κορνός με τα εντυπωσιακά αρχοντικά του είναι φημισμένο για τη βιοτεχνία παραγωγής γλυκών που διαθέτει. Ένα απ' τα λίγα χωριά που δεν έχει κοντινή παραλία, παραμένει ήσυχο και ανεπηρέαστο απ' το καλοκαιρινό κύμα της πολυκοσμίας.
  περισσότερα
 • Κάσπακας, Λήμνος

  Κάσπακας

  Ένα από τα παλαιότερα χωριά της Λήμνου διαθέτει μακραίωνη ιστορία που φτάνει ως τα όψιμα Βυζαντινά χρόνια. Χτισμένος αμφιθεατρικά φέρνει στο νου ορεινό χωριό της ηπειρωτικής Ελλάδας.
  περισσότερα
 • Θάνος, Λήμνος

  Θάνος

  Θάνος. Χτισμένος στους πρόποδες του λόφου Κάκκαβος αριθμεί σήμερα περίπου 450 κατοίκους. Το προσκείμενο μονύδριο της Παναγιάς Κακκαβιώτισας στην καρδιά του λόφου αναφέρεται ήδη απ' το 1305 ως μετόχι της Μεγίστης Λαύρας.
  περισσότερα