Προϊστορικοί Xρόνοι

Η Λήμνος ξεπρόβαλε κατά τη διάρκεια μιας φυσικής κοσμογονίας που έλαβε μέρος κατά την καταπόντιση της Αιγαιίδας και με την τήξη των τελευταίων παγετώνων περίπου 15.000 χρόνια π.Χ.

Η ανθρώπινη παρουσία στο νησί μετρά περισσότερα από 10.000 χρόνια όπως μαρτυρούν οι πλέον πρόσφατες αρχαιολογικές ανακαλύψεις.

Το όγδοο μεγαλύτερο σε μέγεθος νησί της Ελλάδας βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο του Β. Αιγαίου, σε ίση σχεδόν απόσταση από τον Ελλήσποντο και το Άγιο Όρος.

Έχει πολυάριθμους κόλπους με ασφαλή αγκυροβόλια στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα και αποτελεί θαλάσσιο σταυροδρόμι στις μετακινήσεις από Βορρά προς Νότο και από Ανατολή προς Δύση.

Στην αρχαιότητα τονίστηκε ιδιαίτερα η σημασία της γεωγραφικής θέσης της Λήμνου καθώς και ο ρόλος που διαδραμάτισε στα Ομηρικά έπη και στην Αργοναυτική εκστρατεία.

 • Καβείριο, Λήμνος

  Το όνομα του νησιού Λήμνος

  Το όνομά Λήμνος, που παρέμεινε αναλλοίωτο στους αιώνες, πιθανώς έχει ρίζα φοινικική και σημαίνει «λευκή», καθώς από μακριά φαντάζει ασπριδερή.
  περισσότερα
 • Ήφαιστος, Λήμνος

  Μυθολογία

  Ο μύθος αναφέρει πως ο Ήφαιστος μπλέχτηκε σε μια αψιμαχία με τον Δία, με αποτέλεσμα ο βασιλιάς των θεών να τον εκσφενδονίσει απ' τον Όλυμπο. Ο Ήφαιστος έπεφτε για μέρες, ώσπου προσγειώθηκε στη Λήμνο.
  περισσότερα
 • Ιστορικό Χρονολόγιο

  Οι Πελασγοί, που ήταν συγγενείς των Τυρρηναίων και των Ετρούσκων της Ιταλίας, καταλαμβάνουν τη Λήμνο το 1000 π.Χ. Το 511 π.Χ., το νησί πέφτει στην κατοχή των Περσών.
    Το 510 έως το 509 π.Χ., περνάει στην κυριαρχία των Αθηναίων του Μιλτιάδη και μεταβάλλεται σε κληρουχία της Αθήνας.
   
  περισσότερα