Προϊστορική Μύρινα

Κάστρο Μύρινας
Κάστρο Μύρινας

Η πρωιμότερη εκδοχή της Μύρινας ως τώρα, χρονολογείται απ' την 4η χιλιετία π.Χ., δηλαδή την ύστερη νεολιθική περίοδο. Οι πρώτοι κάτοικοι της Μύρινας επέλεξαν την περιοχή που σήμερα βρίσκεται η Λέσχη των Αξιωματικών, στα Ρηχά Νερά, ενώ μέχρι το 2000 π.Χ. επεκτεινόταν σε 80.000 στρέμματα και αριθμούσε 3-4.000 κατοίκους.

Σήμερα το μοναδικό κομμάτι που είναι οργανωμένα επισκέψιμο είναι αυτό στα Ρηχά Νερά. Εκεί μπορείτε να θαυμάσετε παραδείγματα λιθοδομών, σπιτιών και δρόμων απ' την μακρινή αυτή εποχή, που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη το 2004.

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή 8:00-15:00, τηλ. 2254022257

 • Το ιερό της Αρτέμιδος

  Ιερό της Αρτέμιδος

  Ανάμεσα στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου Porto Palace που βρίσκεται στην περιοχή του Αυλώνα μετά τα Ρηχά Νερά, υπάρχει το ιερό της Αρτέμιδος.
  περισσότερα
 • Ηφαιστεία

  Ο αρχαιολογικός χώρος της Ηφαιστείας

  Κοντά στο Κοντοπούλι, προς τα βορειοανατολικά, βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Ηφαιστείας, όπου ήταν χτισμένο το περίφημο ιερό της μεγάλης θεάς της Λήμνου. Αποτελούσε κατά τους ιστορικούς χρόνους, τη δεύτερη σημαντικότερη πόλη της Λήμνου, μετά τη Μύρινα.
  περισσότερα
 • Λουρί λήμνος

  Ο παλαιολιθικός οικισμός στο Λουρί.

  Πρόσφατες ανασκαφές απ' το αρχαιολογικό τμήμα του ΑΠΘ το 2009 στην περιοχή Λουρί κοντά στο χωριό Φισίνη, έφεραν στο φως ένα οικιστικό σύνολο και λίθινα εργαλεία εξαιρετικής ποιότητας της επιπαλαιολιθικής εποχής, ηλικίας 14.000 ετών.
  περισσότερα
 • Το Ιερό των Καβείρων

  Το Ιερό των Καβείρων

  Κοντά στο χωριό Παναγιά βρίσκεται ο χώρος, όπου γινόταν κατά την αρχαιότητα η μύηση των πιστών στα Καβείρια Μυστήρια, το ιερό των Καβείρων.
  περισσότερα
 • Πολιόχνη

  Πολιόχνη: Η αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης

  Το καλοκαίρι του 1930, η Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών ανακάλυψε την προϊστορική πόλη Πολιόχνη, που θεωρείται η αρχαιότερη της Ευρώπης.
  περισσότερα