Οι μάντρες της Λήμνου

Οι μάντρες της Λήμνου
Οι μάντρες της Λήμνου

Ειδική μνεία αξίζουν οι περίφημες πετρόχτιστες και στεγασμένες μάντρες που είναι -στην πλειονότητά τους- μεγάλα αγροτοκτηνοτροφικά συγκροτήματα. Διασκορπισμένες σ’ ολόκληρο το νησί, έχουν προσανατολισμό τέτοιο, ώστε να προστατεύουν από το δυνατό βοριά και να εξυπηρετούν συγκεκριμένες ανάγκες.

Πρόκειται για κτίσματα, που αρχικά κατασκευάστηκαν για να στεγάζουν τους Λημνιούς Κεχαγιάδες (βοσκούς) και, στη συνέχεια, τα ζώα και τους καρπούς της γης. Έχουν ως επί το πλείστον χωμάτινο δάπεδο, ξύλινες στέγες, κοντή πόρτα εισόδου, παρόμοιο νότιο παράθυρο και μια πέτρινη, ελάχιστα υπερυψωμένη, πεζούλα, που παλιά χρησίμευε ως κρεβάτι του βοσκού.

Εντυπωσιακή παραμένει η έμφυτη αίσθηση αρμονίας των σχημάτων που ενέπνεε τους τεχνίτες, οι οποίοι τις έχτισαν κατευθείαν επάνω στο χώμα «ακολουθώντας» τις εκάστοτε κλίσεις του εδάφους με απίστευτη «πλαστικότητα».

Αυτή η άγνωστη -και συχνά αγνοημένη- αρχιτεκτονική, περικλείει στο σύνολό της τα αποτυπώματα ενός αρχέγονου λαϊκού πολιτισμού που σεβάστηκε το φυσικό τοπίο και δημιούργησε υποδομές απόλυτα εναρμονισμένες με αυτό.

 • Κάστρο Μυρινας Λήμνου

  Τα κάστρα της Λήμνου

  Τα κάστρα και οι βίγλες της Λήμνου είναι επίσης σημαντικά στοιχεία του δομημένου περιβάλλοντος. Απ' τις δεκάδες στρατιωτικές κατασκευές της φραγκοκρατίας έχει παραμείνει σε πάρα πολύ καλή κατάσταση το κάστρο της Μύρινας.
  περισσότερα
 • Εκκλησίες της Λήμνου

  Οι εκκλησίες της Λήμνου

  Οι καταπληκτικές πετρόχτιστες εκκλησίες, έργα μεγάλων μαστόρων και πετροπελεκάνων της Λήμνου του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα, κυριολεκτικά κοσμούν κάθε χωριό. Ιδιαίτερου κάλλους δε είναι και τα πετρόχτιστα πυργοειδή καμπαναριά που σε κάποιους απ' τους ναούς ακόμη χρησιμοποιούνται.
  περισσότερα
 • ανεμόμυλοι, Κοντιά, Λήμνος

  Οι ανεμόμυλοι

  Από τα πολλά αρχιτεκτονικά στολίδια της Λήμνου, οι ανεμόμυλοι κατέχουν εξέχουσα θέση. Οι Φράγκοι εγκατέστησαν για πρώτη φορά ανεμόμυλους στον Ελλαδικό χώρο το 1204, και φυσικά η πρώτη επιλογή λόγω των ισχυρών ανέμων της, ήταν η Λήμνος.
  περισσότερα