Οι ανεμόμυλοι

ανεμόμυλοι, Κοντιά, Λήμνος
Οι ανεμόμυλοι στον Κοντιά

Από τα πολλά αρχιτεκτονικά στολίδια της Λήμνου, οι ανεμόμυλοι κατέχουν εξέχουσα θέση. Οι Φράγκοι εγκατέστησαν για πρώτη φορά ανεμόμυλους στον Ελλαδικό χώρο το 1204, και φυσικά η πρώτη επιλογή λόγω των ισχυρών ανέμων της, ήταν η Λήμνος.

Έτσι λοιπόν ξεκίνησαν μια παράδοση που διήρκησε σχεδόν 800 χρόνια. Οι ανεμόμυλοι μπορεί πλέον να μη χρησιμοποιούνται, αλλά έχουν παραμείνει, μνημεία μιας άλλης εποχής και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις επιμελώς αναπαλαιωμένοι.

Αξίζει τον κόπο να τους επισκεφθείτε.

 • Κάστρο Μυρινας Λήμνου

  Τα κάστρα της Λήμνου

  Τα κάστρα και οι βίγλες της Λήμνου είναι επίσης σημαντικά στοιχεία του δομημένου περιβάλλοντος. Απ' τις δεκάδες στρατιωτικές κατασκευές της φραγκοκρατίας έχει παραμείνει σε πάρα πολύ καλή κατάσταση το κάστρο της Μύρινας.
  περισσότερα
 • Οι μάντρες της Λήμνου

  Οι μάντρες της Λήμνου

  Ειδική μνεία αξίζουν οι περίφημες πετρόχτιστες και στεγασμένες μάντρες που είναι -στην πλειονότητά τους- μεγάλα αγροτοκτηνοτροφικά συγκροτήματα. Διασκορπισμένες σ’ ολόκληρο το νησί, έχουν προσανατολισμό τέτοιο, ώστε να προστατεύουν από το δυνατό βοριά και να εξυπηρετούν συγκεκριμένες ανάγκες
  περισσότερα
 • Εκκλησίες της Λήμνου

  Οι εκκλησίες της Λήμνου

  Οι καταπληκτικές πετρόχτιστες εκκλησίες, έργα μεγάλων μαστόρων και πετροπελεκάνων της Λήμνου του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα, κυριολεκτικά κοσμούν κάθε χωριό. Ιδιαίτερου κάλλους δε είναι και τα πετρόχτιστα πυργοειδή καμπαναριά που σε κάποιους απ' τους ναούς ακόμη χρησιμοποιούνται.
  περισσότερα