Νέα Κούταλη

Νέα Κούταλη
Νέα Κούταλη
 • Νέα Κούταλη
 • Νέα Κούταλη
 • Νέα Κούταλη

Βρίσκεται εδώ

Ο πρώην δήμος Νέας Κούταλης με έδρα τον Κοντιά περιλαμβάνει τα χωριά Νέα Κούταλη, Τσιμάνδρια, Πορτιανού, Πεδινό, Αγκαρυώνες, Καλλιθέα και Λιβαδοχώρι. Τα θαυμάσια πέτρινα σπίτια του Κοντιά, ο υδροβιότοπος του Διαπορίου, η διαδρομή προς το Φακό με τα πλούσια βοσκοτόπια και τα ηφαιστειακά πολύχρωμα πετρώματα και απολιθώματα δένδρων  ηλικίας εκατομμυρίων ετών, το χωριό των Κεχαγιάδων τα Τσιμάνδρια, το γραφικό Πορτιανού με το λαογραφικό μουσείο και το ανακαινισμένο σχολείο καθώς και η Νέα Κούταλη, παλιότερα σημαντικό σπογγαλιευτικό κέντρο, αποτελούν μερικά από τα σημεία που κάνουν την νότια περιοχή της Νέας Κούταλης να ξεχωρίζει.

Απ' τα πλέον πρόσφατα χτισμένα χωριά της Λήμνου, η Ν. Κούταλη ιδρύθηκε μόλις το 1926 για να εγκατασταθούν εκεί οι πρόσφυγες της Κούταλης απ' την Προποντίδα (την πατρίδα του ξακουστού Π. Κουταλιανού). Στη σκιά του φυτεμένου αλσυλλίου της Αγ. Τριάδας, το χωριό ξεχωρίζει για την καλή ρυμοτομία του και τους όμορφους, πολύχρωμους κήπους των σπιτιών του καθώς και για το γραφικό ψαράδικο λιμάνι της που «κοιτά» τον κόλπο του Μούδρου.

Η Ν. Κούταλη έχει πλούσια παράδοση στη σπογγαλιεία που αποτελεί ακόμη και σήμερα μια  βασική πλουτοπαραγωγική πηγή. Μερικά απ' τα καλύτερα ψαροταβερνάκια του νησιού καθώς και μία μονάδα καλλιέργειας μυδιών βρίσκονται εδώ. Κύριοι προορισμοί για τον περιηγητή είναι το Μουσείο ναυτικής παράδοσης και σπογγαλιείας και ο ναός της Αγίας Μαρίνας.

 • Λιβαδοχώρι

  Λιβαδοχώρι

  Το Λιβαδοχώρι εφάπτεται της εθνικής οδού Μύρινας-Αεροδρομίου. Κατά το 14ο και 15ο αιώνα, ονομαστό ήταν το μοναστήρι του Αγίου Παύλου, που αποτελούσε την έδρα του Μητροπολίτη.
  περισσότερα
 • Πεδινό (παλαιό και νέο)

  Ένα ακόμη πανέμορφο, αλλά εγκαταλειμμένο (από το μεγάλο σεισμό του 1968) πέτρινο χωριό. Τα τελευταία χρόνια, κάποιοι μερακλήδες αναστηλώνουν τα ερείπια, με σκοπό να το ξανακάνουν το πιο όμορφο του νησιού.
  περισσότερα
 • Αγκαρυώνες, Καλλιθέα

  Το χωριό έχει όμορφη πανοραμική θέα προς τον κόλπο του Μούδρου μιας και είναι χτισμένο σε χαμηλό λόφο, διαθέτει όμορφη εκκλησία και ένα φυτεμένο άλσος πευκοειδών.
  περισσότερα
 • Λαογραφικό μουσείο Πορτιανού

  Πορτιανού

  Το χωριό Πορτιανού του οποίου το όνομα σημαίνει «καινούριο λιμάνι» πρωτοαναφέρεται σε έναν ταξιδιωτικό χάρτη του 1785. Το χωριό οχυρώθηκε κατά το 17ο αιώνα απ' τους Ενετούς. Σήμερα παραμένει ερειπωμένος ένας ενετικός πύργος στο σημείο Μέλαγγας.
  περισσότερα