Μούδρος

Μούδρος
Μούδρος
 • Μούδρος
 • Μούδρος

Βρίσκεται εδώ

Σ' αυτό το κομμάτι του νησιού που βρίσκεται στα ανατολικά θα χαρείτε γραφικά λιμανάκια, βραχώδεις και γεμάτες σπηλιές παραλίες, αλλά και παραλίες με αμμόλοφους, πλούσιους υγροβιότοπους, βραχώδη τοπία με απίστευτους χρωματισμούς, τους αρχαιολογικούς χώρους της αρχαίας πόλης Πολιόχνης, της Ηφαιστείας και του ιερού των Καβείρων καθώς και τη γνωστή από το μύθο σπηλιά του Φιλοκτήτη.

Ο Μούδρος είναι επίσης γνωστός και από τη σύγχρονη ιστορία, αφού εδώ υπεγράφη στις 31 Οκτωβρίου 1918 η γνωστή Συνθήκη Ανακωχής του Μούδρου μεταξύ των Συμμάχων και της Τουρκίας με την οποία έληγε επισήμως ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος.

Στην μεγάλη αυτή περιοχή που ουσιαστικά αποτελεί ολόκληρη την ανατολική Λήμνο υπάρχουν η ομώνυμη πόλη και τα χωριά Καλλιόπη, Καμίνια, Λύχνα, Κοντοπούλι, Παναγιά, Πλάκα, Ρεπανίδι, Ρουσσοπούλι, Ρωμανού, Σκανδάλι, Φισίνι και Αγιά Σοφιά.

Αν δεχτούμε ότι η Μύρινα είναι η «κοσμοπολίτισσα» της Λήμνου, ο Μούδρος έχει την δική του ιδιαιτερότητα, που στηρίζεται στην προνομιακή του θέση μιας και ο όρμος του θεωρείται απ' τους ασφαλέστερους της Μεσογείου.

Μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα διαχέεται γύρω από το γραφικό λιμάνι του με τις ψαροταβέρνες, που ενδείκνυται κυρίως για την απογευματινή ραστώνη. Εδώ, ετοίμασε το φωτογραφικό σου φακό και πάρε θέση σε κάποιο λόφο. Η θέα τη στιγμή που ο ήλιος συναντά τον ορίζοντα, είναι συγκλονιστική και αξίζει να την απαθανατίσεις. Μια βόλτα νοτιοανατολικά της πόλης, θα σε φέρει στο Συμμαχικό Νεκροταφείο, το οποίο θυμίζει εκείνους που έχασαν τη ζωή τους στην ιστορική εκστρατεία και τη μάχη της Καλλίπολης. Εδώ έγινε και η περίφημη ναυμαχία της Λήμνου.

Λίγο πριν μπεις στο χωριό, αντικρίζεις μέσα στον κόλπο μια μικρή νησίδα, το Κουκονήσι, που ενώνεται με τη στεριά με μια στενή λωρίδα γης. Εκεί, τα τελευταία 20 χρόνια, η αρχαιολογική σκαπάνη με επικεφαλής τον αρχαιολόγο Χρήστο Μπουλώτη ανέδειξε έναν οικισμό απ' την εποχή της Χαλκοκρατίας με ευρήματα μυκηναϊκής προέλευσης. Στο Μούδρο μπορεί κανείς να θαυμάσει ορισμένους ιερούς Ναούς ιδιαίτερης ομορφιάς όπως την εκκλησία των Ταξιαρχών.

Επίσης διαθέτει ένα υπέροχο πέτρινο δημοτικό σχολείο. Στο λιμάνι του Μούδρου πραγματοποιούνται κάθε καλοκαίρι ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις και συναυλίες. Νυχτερινά καταστήματα, καφετέριες καθώς και ενδιαφέροντα εμπορικά μαγαζιά υπάρχουν στη «συμμαζεμένη» αγορά του Μούδρου. Σήμερα το χωριό έχει γύρω στους 1.000 κατοίκους.

 • Φισίνη

  Φίσίνη – Λιμανάκι της Αγιάς – Άγιος Μάρνος

  Η Φισίνη είναι ένα μικρό, σχεδόν εγκαταλελειμμένο, χωριό, γεμάτο μουριές. Το όνομά της το πήρε από τους ισχυρούς ανέμους που φυσάνε στην περιοχή. Φεύγοντας από εκεί, κατευθύνεσαι προς το λιμανάκι της Αγιάς. Αριστερά του βλέπεις το εκκλησάκι του Αγίου Σώζοντα.
  περισσότερα
 • Λύχνα

  Λύχνα

  Τα Λύχνα σύμφωνα με την παράδοση πήραν το όνομα τους απ' τους λύχνους των σπιτιών, τους οποίους έβλεπαν οι ναυτικοί ερχόμενοι απ' τη θάλασσα του Μούδρου.
  περισσότερα
 • Ρεπανίδι

  Ρεπανίδι

  Το χωριό αναφέρεται απ' το 1285 σε μοναστηριακά έγγραφα. Απ' τα αρχαιότερα του νησιού έχει τόσες βελανιδιές, που στα χρόνια της Τουρκοκρατίας έκανε εξαγωγή στα βυρσοδεψεία της Δύσης.
  περισσότερα
 • Παναγιά- Πλάκα

  Ένας φάρος, από τους ωραιότερους της Ελλάδας, υψώνεται στο ανατολικό άκρο του ακρωτηρίου της Πλακάς, ενώ το λιμάνι με τις ψαρόβαρκες σε «στέλνει» σε άλλες εποχές. Κάνε μια βουτιά από την αμμουδερή παραλία με τα αρμυρίκια.
  περισσότερα
 • Ρουσσοπούλι

  Βρίσκεται νοτιοανατολικά του Μούδρου και είναι χτισμένο αμφιθεατρικά στην πλαγιά ενός λόφου. Πηγαίνοντας προς τα εκεί, συναντάς βράχους με απίστευτους χρωματισμούς, αλλά και τη Χορταρόλιμνη.
  περισσότερα
 • Αγία Σοφία

  Αγιά Σοφιά

  Καθώς μπαίνεις στο χωριό, συναντάς ένα μπακάλικο-πρώην καφενεδάκι, που τώρα πια λειτουργεί μόνο σαν λακαριό. Εκεί πάνε με τη σειρά οι κάτοικοι των γύρω χωριών και αποστάζουν το ρακί τους. Αν βρεις κάποιον μέσα, μπορεί να σε κεράσει ένα ποτηράκι.
  περισσότερα
 • Καμίνια

  Καμίνια

  Περνώντας από την πλαγιά του λόφου Κουρακά, συναντάς το χωριό Καμίνια. Εδώ λέγεται πως κάποτε υπήρχαν καμίνια, όπου έψηναν πήλινα αγγεία.
  περισσότερα
 • Αϊ Γιώργης

  Καλλιόπη

  Λίγες εκατοντάδες μέτρα ΝΑ απ' το Κοντοπούλι, θα βρεις το χωριό Καλλιόπη. Χρονολογείται απ' το 1200 ήδη και σήμερα έχει περίπου 300 κατοίκους.
  περισσότερα
 • Κοντοπούλι

  Κοντοπούλι

  Το χωριό βρίσκεται κοντά στις λίμνες Αλυκή και Χορταρόλιμνη. Πέτρινα σπίτια, αυλές, ξερικά μποστάνια, εξαιρετική εκκλησία και υπέροχη βουκολική ατμόσφαιρα συνθέτουν ένα ονειρεμένο σύνολο.
  περισσότερα
 • Το Συμμαχικό Νεκροταφείο

  Το Συμμαχικό Νεκροταφείο

  Το λιμάνι του Μούδρου κατά τον Ά Παγκόσμιο Πόλεμο αποτέλεσε την κύρια βάση των Συμμαχικών Δυνάμεων για την εκστρατεία της Καλλίπολης (1915).
  περισσότερα