Κατάλακκο

Βρίσκεται εδώ

Κατάλακκο

Ξεκινώντας από τη Μύρινα από τον κεντρικό δρόμο και με βορειοδυτική κατεύθυνση, θα συναντήσεις ένα άλλο μικρό, αλλά καταπληκτικό χωριό, τον Κατάλακκο.

Αν δεν φτάσεις στο βάθος της ρεματιάς, δεν μπορείς να τον δεις. Χτισμένος στη χαράδρα, κυριολεκτικά κρέμεται από τους βράχους.

Κάνε μια χαλαρωτική βόλτα στα στενά δρομάκια και μέσα από τα χαλάσματα των μισογκρεμισμένων κτισμάτων του, ταξίδεψε σε παλιές εποχές. Αρκετά από τα σπιτάκια του είναι καλοδιατηρημένα, με περιποιημένες αυλές.

Εδώ σώζονται κάποια ερείπια παλιών μοναστηριών και ένα κάστρο του 13ου αιώνα. Αξίζει οπωσδήποτε μία στάση στο μαγαζάκι «Το Όνειρο». Είναι ένα ανακαινισμένο παντοπωλείο, που λειτουργεί και σαν καφενείο. Εκτός από καφέ, ρακί και γλυκό του κουταλιού, προσφέρει μεζέ με ψητά σχάρας.

Τέλος απ' το Κατάλακκο μπορείς να φτάσεις πολύ γρήγορα στις περίφημες Παχιές Άμμουδιές, ίσως το πιο εντυπωσιακό γεωμορφικό στοιχείο της Λήμνου. Το Κατάλλακο έχει σήμερα λιγότερους απο 120 κατοίκους.

 • Παραλίες τα Φαρακλά

  Προπούλι

  Το μικρο χωριό Προπούλι έχει σήμερα περίπου 50 κατοίκους και αποτελεί κυρίως δίοδο προς τις παραλίες της Τρυγής και τα Φαρακλά με τους όμορφους βραχώδεις σχηματισμούς.
  περισσότερα
 • Παχιές Άμμουδιές, Λήμνος

  Παχιές Άμμουδιές

  Πάνω από την παραλία Γομάτι, βρίσκεται η περιοχή με τις γνωστές αμμοθίνες. Οι ντόπιοι υποστηρίζουν πως πρόκειται για τη μοναδική έρημο της Ευρώπης.
  περισσότερα
 • Βάρος, Λήμνος

  Βάρος

  Βάρος. Από τον κεντρικό δρόμο προς το αεροδρόμιο, γύρω στα 25 χιλιόμετρα από τη Μύρινα και χτισμένο στο ύψωμα, βρίσκεται ένα ακόμα γραφικό χωριό με εξαιρετικά πέτρινα σπίτια, το Βάρος. Κάνε μια στάση εδώ, για να θαυμάσεις μερικά απ' τα καλύτερα διατηρημένα δείγματα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της Λήμνου.
  περισσότερα
 • Σαρδές, Λήμνος

  Σαρδές

  Σαρδές. Ο κεντρικός δρόμος μετά τον Κορνό, οδηγεί στο ορεινό χωριό Σαρδές. Ένας ασφαλτοστρωμένος δρόμος με πολλές στροφές, θα σε φέρει σε ένα γλυκύτατο οικισμό.
  περισσότερα
 • Αγ. Δημήτριος, Λήμνος

  Αγ. Δημήτριος

  Αγ. Δημήτριος. Ένα χωριό με πρόσφυγες από το Ρέις-Δερέ Ερυθραίας της Μ. Ασίας. (το δεύτερο προσφυγικό μαζί με τη Ν.Κούταλη). Εδώ, όπως λένε οι Λημνιοί, «οι άνθρωποι ακολουθούν το δικό τους μονοπάτι».
  περισσότερα
 • Καρπάσι, Λήμνος

  Καρπάσι

  Το Καρπάσι πρωτοαναφέρεται το 1785 στον ταξιδιωτικό χάρτη του Goufier. Οι κάτοικοι του ρίζωσαν στη σημερινή τοποθεσία για να αποφύγουν τις πειρατικές επιδρομές.
  περισσότερα
 • Δάφνη, Ατσική, Λήμνος

  Δάφνη

  Δάφνη. Ένα αμφιθεατρικό χωριό, χτισμένο ανάμεσα σε λόφους γεμάτους θυμάρι. Αναφέρεται ήδη απ' το 1284 με το όνομα Σβέρδια. Εδώ λέγεται ότι δεν πάτησε ποτέ Τούρκος κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας.
  περισσότερα