Το Κάστρο του Μούδρου

Κάστρο Μούδρου
Κάστρο Μούδρου

Το Κάστρο του Μούδρου

Στο περιοχή μεταξύ Μούδρου και Ρουσσοπουλίου εκτεταμένα ερείπια οχυρωματικών έργων και τειχισμάτων βρίσκονται στον ομώνυμο λόφο μεταξύ των δύο χωριών όπου οι μαρτυρίες τοποθετούν τον πρώτο οικισμό του Μoύδρoυ.

Το Κάστρο ήταν ένα από τα ισχυρότερα της Λήμνου, μαζί με αυτά της Μύρινας και του Κότσινου. Υπέστη κατά περιόδους μεγάλες ζημιές από επιθέσεις, ωστόσο αναφέρεται ότι βρίσκεται σε καλή κατάσταση μέχρι και το 1620. Σήμερα δυστυχώς ό,τι έχει απομείνει από το κάστρο του Μούδρου είναι ελάχιστα ίχνη των τειχών.

Η πρόσβαση στην περιοχή του Κάστρου είναι δυνατή από αγροτικό δρόμο μέχρι τη θέση «Μενάλπη» και στη συνέχεια με μονοπάτι μέχρι την κορυφή.

 • Το Φρούριο του Κότσινου

  Το Φρούριο του Κότσινου

  Το Φρούριο του Κότσινου. Το φρούριο του Κότσινου ήταν από τα σημαντικότερα φρούρια του νησιού μετά το φρούριο της Μύρινας και του Μούδρου. Χτίστηκε πιθανότατα από τους Ναβιγκαγιόζους Φιλόκαλο και Λεονάρδο που εξουσίαζαν το νησί μεταξύ 1207 - 1276. Το 15ο αιώνα ήταν από τα ισχυρότερα φρούρια του νησιού.
  περισσότερα
 • Το κάστρο της Μύρινας

  Το Κάστρο της Μύρινας

  Το κάστρο της Μύρινας ή "Παλιόκαστρο" αποτελεί ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα κάστρα του Αιγαίου πελάγους. Σ’ αυτό μπορούν να αναγνωριστούν πολλές περίοδοι της ιστορίας του νησιού. Στα νότια της πρώτης πύλης του γενουάτικου κάστρου διατηρείται ένα τμήμα των κυκλώπειων πελασγικών τειχών.
  περισσότερα