Το Κάστρο της Μύρινας

Το κάστρο της Μύρινας
Το κάστρο της Μύρινας
 • Το κάστρο της Μύρινας
 • Το κάστρο της Μύρινας

Βρίσκεται εδώ

Το κάστρο της Μύρινας ή "Παλιόκαστρο" αποτελεί ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα κάστρα του Αιγαίου πελάγους. Σ’ αυτό μπορούν να αναγνωριστούν πολλές περίοδοι της ιστορίας του νησιού. Στα νότια της πρώτης πύλης του γενουάτικου κάστρου διατηρείται ένα τμήμα των κυκλώπειων πελασγικών τειχών.

Οι βυζαντινοί έκτισαν το 1186, επί αυτοκρατορίας Ανδρόνικου Α' Κομνηνού, ένα μικρό αλλά ισχυρό κάστρο, από το οποίο όμως σώζονται ελάχιστα στοιχεία. Στη συνέχεια, την περίοδο της Φραγκοκρατίας επισκευές πραγματοποιήθηκαν από τον Filocalo Navigajoso. Κυρίως όμως το κάστρο αναδιαμορφώθηκε και επισκευάστηκε από τους Γενουάτες και κατόπιν από τους Οθωμανούς. Σήμερα διακρίνονται ερείπια από κτήρια διοίκησης, και διαμονής της οθωμανικής φρουράς, συγκροτήματα δεξαμενών, στοές κ.α.

Το κάστρο είναι επισκέψιμο, όμως δε διαθέτει ειδικούς χώρους υποδοχής και ξενάγησης, επίσης χρειάζεται λίγη προσοχή κατά την περιδιάβασή του γιατί υπάρχει ελαφρά ολισθηρότητα στα πλινθόστρωτα δρομάκια του.

 • Το Φρούριο του Κότσινου

  Το Φρούριο του Κότσινου

  Το Φρούριο του Κότσινου. Το φρούριο του Κότσινου ήταν από τα σημαντικότερα φρούρια του νησιού μετά το φρούριο της Μύρινας και του Μούδρου. Χτίστηκε πιθανότατα από τους Ναβιγκαγιόζους Φιλόκαλο και Λεονάρδο που εξουσίαζαν το νησί μεταξύ 1207 - 1276. Το 15ο αιώνα ήταν από τα ισχυρότερα φρούρια του νησιού.
  περισσότερα
 • Κάστρο Μούδρου

  Το Κάστρο του Μούδρου

  Το Κάστρο του Μούδρου Στο περιοχή μεταξύ Μούδρου και Ρουσσοπουλίου εκτεταμένα ερείπια οχυρωματικών έργων και τειχισμάτων βρίσκονται στον ομώνυμο λόφο μεταξύ των δύο χωριών όπου οι μαρτυρίες τοποθετούν τον πρώτο οικισμό του Μoύδρoυ.
  περισσότερα