Το Φρούριο του Κότσινου

Το Φρούριο του Κότσινου
Το Φρούριο του Κότσινου

Το Φρούριο του Κότσινου

Το φρούριο του Κότσινου ήταν από τα σημαντικότερα φρούρια του νησιού μετά το φρούριο της Μύρινας και του Μούδρου.

Χτίστηκε πιθανότατα από τους Ναβιγκαγιόζους Φιλόκαλο και Λεονάρδο που εξουσίαζαν το νησί μεταξύ 1207 - 1276. Το 15ο αιώνα ήταν από τα ισχυρότερα φρούρια του νησιού. Κατά την περίοδο που η Λήμνος ήταν υπό την κατοχή των Ενετών το Κάστρο δέχτηκε τέσσερις επιθέσεις από τους Τούρκους με αποτέλεσμα να υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές.

Σήμερα διακρίνονται μόνο κάποια τμήματα των τειχών του φρουρίου στο λόφο του Κότσινου όπου δεσπόζει ο Ναός της Ζωοδόχου Πηγής και το άγαλμα της Μαρούλας, η οποία, όπως λέγεται, κατάφερε να τρέψει σε φυγή τους Τούρκους το 1478.

 • Το κάστρο της Μύρινας

  Το Κάστρο της Μύρινας

  Το κάστρο της Μύρινας ή "Παλιόκαστρο" αποτελεί ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα κάστρα του Αιγαίου πελάγους. Σ’ αυτό μπορούν να αναγνωριστούν πολλές περίοδοι της ιστορίας του νησιού. Στα νότια της πρώτης πύλης του γενουάτικου κάστρου διατηρείται ένα τμήμα των κυκλώπειων πελασγικών τειχών.
  περισσότερα
 • Κάστρο Μούδρου

  Το Κάστρο του Μούδρου

  Το Κάστρο του Μούδρου Στο περιοχή μεταξύ Μούδρου και Ρουσσοπουλίου εκτεταμένα ερείπια οχυρωματικών έργων και τειχισμάτων βρίσκονται στον ομώνυμο λόφο μεταξύ των δύο χωριών όπου οι μαρτυρίες τοποθετούν τον πρώτο οικισμό του Μoύδρoυ.
  περισσότερα