Τοπία και οικισμοί

Τοπία και οικισμοί Λήμνου
Τοπία και οικισμοί Λήμνου

Το τοπίο και οι οικισμοί

Τα καλοκαίρια, η περιοχή σφύζει από ζωή. Μικρά παιδιά κάνουν σούζες με τα ποδήλατα στο τσιμεντένιο δρόμο του λιμανιού. Τα λιγοστά αυτοκίνητα, αγροτικά και ΙΧ που  κυκλοφορούν τα τελευταία μόλις χρόνια, ελάχιστα ενοχλούν. Απλά   δίνουν μια μικρή αίσθηση της εισβολής του σύγχρονου πολιτισμού, χωρίς όμως να αφαιρούν τίποτα από το παρθένο και νοσταλγικά απόκοσμο στυλ του νησιού.

Πάρε μια γεύση Άη Στράτη

Παιδιά που δεν βιάζονται να μεγαλώσουν, ενήλικες που ρουφάνε την καθημερινότητα στωικά, γυναίκες που θαρρείς πως περιμένουν το άδηλο μέλλον με λαχτάρα. Όλα γύρω μικρά, όμορφα, χαριτωμένα. Μικροσυμβάντα στιγμιαίας ευτυχίας, αποδεκτής μοναξιάς, ένα τοπίο στεγνό που διεκδικεί το δικαίωμα να παίρνει ανάσα από το μπλε του Αιγαίου και το γαλάζιο τ’ ουρανού. Εικόνες που δεν βολεύονται παρά μονάχα στο φως του νησιού, που είναι άπλετο!

Την ώρα του δειλινού, το μικρό λιμανάκι θα γαληνέψει την ψυχή σου. Αν είσαι σκαφάτος, εδώ θα βρεις αυτό που ζητάς, καθώς αρμενίζεις στο πέλαγος. Τις πιο απάνεμες παραλίες για βουτιές και ηλιοθεραπεία, άραγμα για μεσημεριανή σιέστα στη σκιά ενός βράχου, αλλά και σίγουρο αγκυροβόλι στο ήσυχο λιμανάκι του Άη Στράτη. Κάθε καλοκαίρι, δεκάδες μοδάτα σκαριά, ταχύπλοα ή ιστιοπλοϊκά, κάνουν την περαντζάδα τους στο νησί.

Στο νότιο ανατολικό τμήμα, υπάρχει αρκετή βλάστηση και ένα μοναδικό δάσος  με αυτοφυείς βελανιδιές. Αρκετοί δρόμοι αγροτικοί (ένα 4κίνητο τζιπ θα στέναζε λιγότερο)  θα σε οδηγήσουν στα διάφορα σημεία του νησιού. Η αγνότητα του τοπίου αλλά και η παρθενική όψη του, θα σε κάνουν κάποιες φορές να το θεωρήσεις μεγαλονήσι.

 • Γαστρονομία Αή Στράτη

  Γαστρονομία

  Η γαστρονομία στο νησί - Ψαροκατάνυξη. Εδώ η γαστρονομία χτυπά στους ρυθμούς των ολόφρεσκων αστακών, στα πετρομπάρμπουνα –από τα σπανιότερα του Αιγαίου σε νοστιμια - και συναγρίδες. Ένας ψαρότοπος υψηλοτάτων γευστικών προδιαγραφών.
  περισσότερα
 • Η ζωή στον Άη Στράτη

  Η ζωή στον Άη Στράτη

  Η ζωή στον Άη Στράτη. Στον τόπο τούτο της ηρεμίας, τα μοναδικά μαγαζιά που υπάρχουν, είναι αρκετά για να δώσουν ένα δικό τους στυλ ζωής, σ’ έναν άλλοτε τόπο εξορίας, που έχει όλα τα προσόντα σήμερα, να γίνει ένας μικρός παράδεισος διακοπών.
  περισσότερα
 • Παραλίες Αή Στράτη

  Παραλίες

  Η πιο εύκολα προσβάσιμη παραλία είναι αυτή που βρίσκεται ακριβώς μπροστά στον οικισμό. Στις υπόλοιπες, που δεν είναι καθόλου λίγες, μπορείς να πας οδικώς μια και έχουν ανοίξει αρκετοί αγροτικοί δρόμοι βατοί όμως μόνο με τζιπ, ή να νοικιάσεις βάρκα για να ανακαλύψεις και τις πιο απόκρυφες μεριές του νησιού. Το σίγουρο είναι πως θα μαγευτείς από τη παρθενικά ανέγγιχτη ομορφιά του, τις αμέτρητες σπηλιές, τη νηνεμία.
  περισσότερα
 • Άγιος Ευστράτιος

  Το νησί

  Γνωριμία με το νησί του Άγιου Ευστράτιου. Ενεργειακό και εντυπωσιακά ειδυλλιακό τοπίο το νησί του Άη Στράτη, είναι αφημένο στην ονειρική γαλήνη του Αρχιπελάγους. Κατάφυτο από δάση βελανιδιάς, διαθέτει πολλά χιλιόμετρα αμμουδιάς.
  περισσότερα